Biljke u interijerima modernog doba

U poslijednje smo vrijeme svjedoci kako biljke u interijerima dobivaju sve važniju ulogu. Njihova svrha nije samo da naglase ili uljepšaju naš prostor, već imaju i pozivitni utjecaj na naše zdravlje. Koje benefite imaju na naš život u cjelini, pročitajte u nastavku bloga. 

Sve one dobre strane biljaka u interijerima

Pozitivnih strana kod biljaka ima previše da bismo ih sve uključili u ovaj blog, stoga izdvajamo 5 najvažnijih.

  1. Biljke filtriraju zrak: neke više, neke manje, no jedno im je zajedničko – poboljšavaju kvalitetu kisika u prostoriji uz pomoć prirodnog procesa fotosinteze. Biljke poput engleskog bršljana, sansevierie, dracene, popularnog benjamina i aloe vere su najbolji prirodni pročiščivaći zraka. Ako se trenutno ne nalaze u tvojoj kolekciji biljaka, možda je vrijeme da ih nabaviš. 
  2. Poboljšavaju kvalitetu sna: u procesu fotosinteze troši se ugljikov dioksid i oslobađa se kisik, baš je zato odlično imati nekolicinu biljaka i u spavaćoj sobi. Više kisika rezultira boljim snom. 
  3. Smanjuju razinu stresa: biljke u interijerima djeluju čak i na naš stres, a imaju sposobnost umirenja tijela i uma, te poboljšavaju koncentraciju i utječu na regulaciju krvnog tlaka. 
  4. Poboljšavaju produktivnost: biljke pomažu pri održavanju jasnog fokusa, pa su zato odličan izbor za radnu sobu. Ujedno pozitivno utječu na kreativnost, poboljšavaju pamćenje i pozitivno djeluju na raspoloženje. 
  5. Pomažu u borbi protiv alergija i prehlada: biljke u interijerima povećavaju vlažnost i smanjuju količinu prašine u zraku. Na taj način pomažu u lječenju prehlada. Redovito im čisti lišće od prašine i bit će tvoj najbolji prijatelj u borbi protiv alergija. Neke od biljaka koje su odlične za minimiziranje alergija su: zlatni puzavac, kirzanteme, ljiljani, gerberi, bambus te leptirova palma. 
Sansevieria ili svekrvin jezik kraj kreveta
Sansevieria je jedan od odličnih izbora biljaka za tvoju spavaću sobu jer filtrira zrak, što poboljšava kvalitetu tvog sna.
Photo copyrights: https://unsplash.com/

Sve što biljke u interijerima zauzvrat traže od nas jest redovito zaljevanje i ovisno o biljci – sunčeve svjetlosti. Rezultati su itekako vrijedni. 

Kako implementirati biljke u interijere

Prije nego se odlučiš za biljku (ili više njih) koja će krasiti tvoj prostor, bitno je napraviti nekoliko koraka. Počni s analizom prostora.

Svaka biljka zahtjeva određene uvjete, stoga analiziraj svoj prostor iz svih smjerova u vidu količine svijetla i detalja. Odaberi onaj kutak gdje biljka ima najbolje uvjete i savršeno naglašava tvoj prostor. 

Pomna analiza prostora osigurat će tvojoj biljci savršene uvjete i ujedno će plijeniti znatiželjne poglede.
Photo copyrights: https://unsplash.com/

Veće ili manje biljke?

Manje je više, pa se možeš odlučiti za nekoliko većih biljaka koje će naglasiti tvoj prostor; u protivnom možeš uništiti koncept samog dizajna.  Odličan izbor su drvenaste biljke poput benjamina, dracene i yucce.

Preferiraš li rađe nešto manje biljke u interijerima, odličan su izbor kaktusi, zračne biljke, aloe vera, engleski bršljan, te razne vrste monstera. Monstera Adansonii može odlično izgledati u svim prostorima jer može rasti u vis uz pomoć potpornja, ali može i padati i tako naglasiti element ili policu, a dobije li pravilan tretman može narasti u giganta! 

Monstera Adansonii osim što je instagramabilna, ima bezbroj pozitivnih utjecaja na kvalitetu života.
Photo copyrights: https://unsplash.com/

Uređenje doma mora biti zabavno – u protivnom radiš nešto krivo, a pažljivi odabir biljaka ključan je za dobar koncept tvog dizajna. Za kraj se nadamo da smo te potaknuli na odabir novih biljaka, te bismo vrlo rado htjeli čuti što misliš o našem odabiru.