Dom ili ured s manjkom prirodne svijetlosti – biljke koje vole tamu

biljke koje vole tamu

Dom ili ured s manjkom prirodne svijetlosti većini populacije predstavlja problem, prvenstveno radi odabira biljaka. Važno je da prostor u kojem boraviš bude ugodan, uz dobro dizajniran namještaj i pokoju pomno odabranu zelenu ljubimicu, no što ako tvoje biljke, bez obzira na trud, jednostavno umiru? Postoje li zaista biljke koje vole tamu?

Biljke koje vole tamu i kako ih odabrati?

Biljke koje vole tamu podložne su životu u nešto lošijim uvjetima, pa je i sam pronalazak onih odgovarajućih, zadatak koji zahtjeva puno istraživanja i par trikova zelenoprstih znalaca. Kako smo i sami biljkoljupci, ovog smo tjedna napravili listu od čak 10 biljaka koje mogu rasti u prostorijama s izuzetno malo prirodne svijetlosti.

  • Aglaonema
  • Difenbahija
  • Engleski bršljan
  • Filodendron
  • Gospin vlasak
  • Kalateja 
  • Sansevieria
  • Spatifilum
  • Zamija
  • Zlatni puzavac

Da bi saznao kako one točno izgledaju biljke za tamni prostor s naše liste, ali i kako ih uspješno uzgajati, pročitaj naše trikove u nastavku. 

Aglaonema

Aglaonema je biljka koja na svojim listovima ima svijetlo zelene šare na tamnijoj zelenoj bazi samog lista, no kako to inače bude u svijetu biljaka, dolazi u raznim varijacijama. 

Možeš ju pronaći u varijantama s jarko ružičastom i crvenom bojom, koje se najčešće nalaze na stabljici i listovima. bez obzira na njene žive boje, nije joj potrebno puno svjetlosti pa će tako biti izuzetno sretna u tamnoj prostoriji tvog doma ili ureda.

Aglaonema je biljka koja voli tamu. Prekrasnog je uzorka i može živjeti s vrlo malo prirodne svijetlosti.
Aglaonema je biljka koja voli tamu. Prekrasnog je uzorka i može živjeti s vrlo malo prirodne svijetlosti.
Photo: https://unsplash.com/photos/fhY3lp3KCx4?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Difenbahija

Biljka koja je karakteristična po svojim velikim, prošaranim listovima, jedna je od onih koje ne iziskuju puno svijetla. Prilikom njene nabavke, imaj na umu da je izuzetno otrovna ukoliko se proguta. To uključuje sve njene djelove i jednako je toksična za ljude i životinje, stoga je drži na sigurnom mjestu. Bez obzira na njenu toksičnost, vrlo je česta gošća u domovima i uredima diljem svijeta. 

Difenbahija - biljka koja voli tamu
Iako je toksična, difenbahija je jedna od biljaka koja voli tamu i vrlo je čest stanovnik naših domova i ureda.
Photo: https://unsplash.com/photos/9iFEpjWtHeA?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Engleski bršljan

Bršljani su ujedno znani i kao biljke koje rastu u baš svim uvjetima. Možeš ga smjestiti na visoku policu i pustiti da pada, ili ga jednostavno, uz pomoć potpornja ili mreže (npr. uz strop), pusti da se penje. Stabljika bršljana ima sitne “nožice” koje mu pomažu da se učvrsti na zidove, pa ga tako često možemo naći uz arhitektonske dragulje nešto ranijih desetljeća. Nije mu potrebno mnogo vode i raste poprilično brzo.  Uz bršljan, tvoj ured će se vrlo brzo pretvoriti u prekrasnu zelenu oazu.

Engleski bršljan - biljke koje vole tamu
Engleski bršljan je jedna od najotpornijih biljaka i može izdržati dugačak period bez vode. Ova biljka koja voli tamu savršena je za one
koji i nemaju afinitet prema biljkama.
Photo: https://unsplash.com/photos/eHXuFMsqoAU?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Filodendron

Za dašak tropskog osjećaja, tu su razne vrste Filodendrona. Imaj na umu da filodendron može narasti i do 2 metra u visinu, te širinu i više od metra pa će ti za ovakvu krasotu trebati nešto više prostora. Može obitavati i u tamnim prostorima, no ako pak primjetiš da je razmak stabljike od lista do lista nešto veći, to može biti jasan pokazatelj da mu nedostaje svijetlosti. Loša strana ove biljke jest to što se zbog veličine i pozicije njenih listova, na njoj voli skupljati prašina. Lako ju možeš očistiti mekanom krpicom ili, ako se nalazi u tvom domu, možeš ju otuširati hladnom vodom i isprati svu nečistoću s nje, tako da bi ona mogla neometano proizvoditi važne nutrijente za njen život. Važno je spomenuti da je filodendron vrli često poistovjećen s monsterom, no ovo su dvije različite vrste.

Filodendron - biljke koje vole tamu
Filodendron je biljka koja dolazi u više od 480 vrsta. Na slici se nalazi Filodendron Bipinnatifidum koji u prirodi raste na tlu
prašuma, bez prisutnosti direktne sunčeve svjetlosti.
Photo: https://pixabay.com/photos/lion-philodendron-leaf-verde-4187079/

Gospin vlasak

Još jedna biljka koja voli tamu je i gospin vlasak koji izgledom nije sličan ni jednoj biljci koju smo do sad istaknuli. Ona je u narodu poznata kao najnježnija i najelegantnija paprat, stoga i zahtjeva nešto drugačiji pristup. Preporuča se zaljevanje destiliranom vodom ili kišnicom i sama biljka nikada ne smije biti u mokrom tlu, jer vrlo lako razvija trulež korijena. Voli vlagu, pa ju možeš i prskati destiliranom vodom jednom dnevno. Održavanje na stranu, ovo je biljka koja ne voli direktnu svijetlost. U prirodi raste na tlu, ispod bujnih krošanja, pa joj zbog njezine nježne naravi, svijetlost jednostavno ne odgovara.

Gospin vlasak - biljke koje vole tamu

Kalateja

Prekrasna kalateja, posebno je popularna zbog svojeg šarenog lišća zanimljivog uzorka. Spada u biljke koje vole tamu, te u uvjetima direktnog svijetla, boje krenu vrlo brzo blijediti i počinje poprimati smeđe, suhe mrlje na njenim živopisnim listovima. Kalateja dolazi u brojnim varijacijama, od izduženih i tankih, do velikih i širokih listova, ni zajedničko im je da izgledom listova podsjećaju na perje pauna. lako se uklapaju u sve interijere i manje varijante odlično pristaju i tvojem radnom stolu.

Kalateja - biljke koje vole tamu
Kalateja je jedna od biljaka koje vole tamu i savršen je odabir za tvoj radni stol. Njeni šareni listovi privlače znatiželjne
poglede i pridonose elegantnom dizaju tvog modernog doma.
Photo: https://unsplash.com/photos/rGdSwVibhiQ?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Sansevieria

Porijeklom iz Afrike, kod nas je poznata još kao sansevieria, sablja, sabljarka, indijansko pero i svekrvin jezik. Jedna je od najčešćih biljaka u našim domovima, što zbog svoje nezahtjevnosti ali i jednostavnog izgleda. Voli boraviti u sušem tlu i posebno je osjetljiva na pretjerano zaljevanje, koje može rezultirati truljenjem korijena. Još je jedna u nizu biljaka koje vole tamu. Dolazi u nekoliko varijacija, od potpuno zelenih poput sansevierie javanica, sve do prošaranih žutim linijama kao sansevieria laurentii.

Sansevieria Javanica u ready-to-go varijanti dostupna je na webshopu [ kutnakvadrat ].
Photo: [ kutnakvadrat ]

Spatifilum

Spatifilum je biljka koja, s vremena na vrijeme, može nagraditi tvoj trud prekrasnim bijelim cvijetovima. Voli sjenovita mjesta i raste vrlo brzo, pa tako s njom možeš vidjeti napredak iz dana u dan. Može živjati i bujati i u uvjetima gdje je dostupna samo fluorescentna rasvjeta, pa za nju u potpunosti možemo reći da spada u biljke koje vole tamu.

Primjetiš li da su njeni listovi postali smeđi ili čak crni, znači da dobiva previše svijetla, i u tom je slučaju možeš pomaknuti nešto dublje u tvoj prostor. Istaknut ćemo još da je ona prirodni pročišćivač zraka, pa ujedno utječe pozitivno i na tvoje zdravlje!

Biljke koje vole tamu - Spatifilum Kut na Kvadrat
Prekrasan spatifilum, može narasti i do jednog metra i apsolutno voli tamu. Ovo je biljka koja se nalazi i u mašim uredima, a naši dragi
kolege iz [ kutnakvadrat ] imaju jednu takvu ljepoticu ready-to-go!
Photo: [ kutnakvadrat ]

Zamija

Jedna od najboljih biljaka koje vole tamu je zamija. Biljka malenih ali kožastih listova, utječe na pozitivno raspoloženje u tvojem tamnom domu ili uredu. Savršena je kao stolna biljka, ali može narasti i u pravog giganta. Ona zaista ne voli direktnu svjetlost, štoviše, njezini se listovi mogu savinuti i požutiti. Fluorescentna svijetlost joj također ne odgovara, stoga je nemoj držati pod lampom, već što dalje od svih izvora svijetlosti. Vrlo je jednostavna za održavanje i voli suho tlo.

zamija - biljke koje vole tamu
Zamija je vrlo jednostavna za održavanje i obožava tamu. Smjesti je na svoj radni stol i uživaj u egzotičnom izgledu ove ljepotice.
Photo: https://unsplash.com/photos/nG2Pxbglzkw?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Zlatni puzavac

Biljke koje vole tamu često su puzavci, poput gore navedenog engleskog bršljana ili filodendrona, pa ćemo u istom tonu završiti današnji blog s zlatnim puzavcem. Ovo je biljka koja se fantastično prilagođava i svijetlim i tamnim uvjetima. Idealna je za početnije jer zahtjeva povremeno zaljevanje i to je gotovo sve što joj je potrebno za neometani rast.

Svoje dugačke grane može pružiti niz visoki ormar ili ih, uz pomoć potpornja, zapetljati u bujni, grmoliki stožac zeleno-žute boje. Raste li u tamnijem prostoru, njegovi će listovi biti zeleniji, dok u svijetlom okruženju dobiva guste žute šare. Gdje god bio smješten, zlatni će puzavac bez imalo dvojbe biti fokus tvog doma ili ureda.

Sad kad smo te upoznali s 10 biljaka koje vole tamu ili sjenu, krenu u nabavku! Gotovo sve biljke s ove liste možeš naći i u Vrtnom centru Flora na Žitnjaku, a za potpuno moderan dom ili ured, tu su naši dečki Tonći i Krešo iz – pogađaš već – [ kutnakvadrat ]. Prati i njih na društvenim mrežama jer uskoro, zajedno spremamo pravu poslasticu za sve biljkoljupce!