Hygge – danski recept za sretan život

Hige, hig, hajg, hygge ili kako već i sami interpretirate ovu riječ, to jednostavno u cijeloj filozofiji nije bitno. Važno je ono što ta riječ zapravo opisuje, a nekako smo sigurni da ste se na jedan ili drugi način već susretali s njome. 

Što je to hygge, kakav je to način života i zašto biste i vi trebali zaviriti u filozofiju Danaca, pokušat ćemo opisati u ovom blogu. 

Hygge knjige u sebi kriju mnoge mudrosti umijeća uživanja u malim stvarima.
Hygge je danska filozofija življenja koja se temelji na uživaju u jednostavnosti i malim stvarima.
Photo: Unsplash

Hygge je riječ koju je teško definirati ili na bilo koji način objasniti u par riječi. Radi se o riječi koja opisuje količinu ugode koju neki prostor, predmet ili pak osoba pruža, stoga se u njihovom svakodnevnom govoru može čuti kako idu u “hyggelige” kafić. Ono što hygge zapravo predstavlja je usko vezano uz stil uređenja čiji glavni fokus imaju mekani, ugodni i nadasve udobni predmeti poput deka, jastučića, mekanog kauča, svijeća, šalica čaja i pucketanje vatre u kaminu. Zvuči li i tebi ovo poznato, to je upravo zato što se susrećeš s hyggeom svaki dan bez da to znaš. 

Postoje mnogi načini da prihvatiš hygge i uneseš ga u svoj prostor, no sve se svodi na stvaranje ugodnog i toplog ambijenta. Najzanimljivija stvar je to što za kreiranje hyggea nije potreban stan od 150 metara kvadratnih. Zapravo su naj-hygge prostori maleni i multifunkcionalni. Pa kako onda stvoriti hygge u svojem domu? 

Hygee filozofija uređenja doma zasniva se na mekanim, ugodnim i nadasve udobnim predmetima.
Kada se radi o uređenju doma u hygge stilu, glavni fokus imaju mekani, ugodni i nadasve udobni predmeti poput deka, jastučića, mekanog kauča, svijeća, šalica čaja i pucketanje vatre u kaminu.
Photo: Unsplash

3…2…1…Hygge!

Jedan od najlakših načina za postizanje hyggea u vašem domu su svijeće. Puno svijeća. Danci ne vjeruju u mirisne svijeće pa se kod njih u glavnini koriste klasične parafinske ili sojine svijeće kao zdravija varijanta. Zašto svijeće? One domu daju topli sjaj, toplu boju, toplinu. Postavite ih na police uz ili na knjige, na stolić ili kraj kade i vidjet ćete danski smisao života. Prema istraživanjima, Danci pale i više od 10 svijeća istovremeno da bi kreirali hygge osjećaj, a godišnje potroše više od 6 kilograma voska. Svjetlost je jedan od najvažnijih faktora u hygge osjećaju pa možemo reći da Danci vole lampe i lampice. Tko kaže da su lampice prihvatljiva dekoracija samo oko božićnih praznika? 

Svijeće su idealan saveznik hygge filozofiji uređenja interijera.
Svijeće su neizbježan detalj za postizanje hyggea.
Photo: Unsplash

Spavaća soba kao centar hyggea

Kako je hygge nastao u Skandinaviji, ne čudi činjenica da je baziran na kombinaciji minimalizma i modernog stila. Jednu od bitnijih uloga ovdje ima i spavaća soba, točnije krevet kao centar gdje odmarate i punite baterije za novi dan. Upravo zbog svoje neosporne važnosti, Dancima je dobar krevet imperativ. Mekani poplun, geometrijski oblici posteljine u monokromatskim nijansama, mekana deka i jastučići u crno-bijelim kombinacijama neizostavni su dio dobrog hygge kreveta. Ključni su slojevi pa ako je i ljetno doba, odaberi lagane deke koje dišu i lako se sklone. 

Dobar Hygge krevet voli mekane poplune, deke i jastučiće u crno-bijelim kombinacijama.
Mekani poplun, geometrijski oblici posteljine u monokromatskim nijansama, mekana deka i jastučići u crno-bijelim kombinacijama neizostavni su dio dobrog hygge kreveta.
Photo: Unsplash

Približi se prirodi

Od samog začetka hyggea do danas na instagramu se nalazi više od 7.2 milijuna #hygge hashtagova. Upravo ovo je jedan od bitnijih pokazatelja da je hygge općeprihvaćen trend u cijelom svijetu i kao takav ostat će prisutan još dugo vremena. Kako je glavnina ideja koje obilježavaju hygge savršena za hladnije doba godine, evo jednog trika koji osigurava hygge cijele godine. Biljke. I da, jedva smo dočekali ovo. Biljke su jedan od elemenata koji naš dom čini ugodnijim pa je nekako logično da su se ugnjezdile i duboko u srž hyggea. Opće je poznati da biljke pročišćavaju zrak i dodaju onaj završni element svakom domu. U kratko, možemo reći da su biljke sreća, a sreća je bitni temelj hyggea. 

Svoj dom ukrasi bršljanom, monsterama ili instagram biljkama poput lirastog fikusa ili se inspiriraj sam i odaberi one biljke koje najviše voliš. 

Hygge je zadnjih godina stekao iznimno veliku popularnost na društvenim mrežama, poput Instagram.
Od samog začetka hyggea do danas na instagramu se nalazi više od 7.2 milijuna #hygge hashtagova.
Photo: kaboompics.com

Hygge kuhinja i sretna hrana

Ne želimo vas tjerati na nezdravi način života, no hygge je vezan uz ugodu a ugodu nam najčešće pruža hrana poput slastica, deserta ili brze hrane poput burgera, pizze ili dobre tjestenine. Cilj je vrednovati one male stvari u životu koje te čine sretnim, pa te na ovaj stil i neće biti tako teško nagovoriti, zar ne? Mala kuhinja s ograničenim prostorom je savršen primjer kreiranje hygge kuhinje ispunjene ljubavlju, veseljem i ugodnim razgovorom s tvojom obitelji ili prijateljima. Dodaj tome komad dobre čokoladne torte i evo formule kako uživati u svakom trenutku tvog života. 

Kutak za čitanje

Dobra knjiga je elementarni dio hyggea, a kako bolje stimulirati svakodnevno čitanje ako ne uz dobar kutak za čitanje. Ako u tvojem domu postoji malen i uzak kutak gdje možeš smjestiti police, već si na pola puta. Namještaj ti zapravo i nije bitan jer udobnost možeš stvoriti uz pomoć debelih i mekanih jastuka i jastučića. Dodaj maleni stolić, deku, svijeću i minijaturnu biljku i uživaj u čitanju. 

Hygge filozofija voli umirirujuće djelovanje biljaka.
Hygge filozofija boli umurujuće djelovanje biljaka. Ako želiš unijeti malo hygga u svoj život, otvori vrata svog doma biljkama.
Photo: Unsplash

Hygge uopće ne obuhvaća namještaj

“Da bi utilizirali hygge potrebno je dom u potpunosti opremiti skandinavskim namještajem.” Ova je tvrdnja u potpunosti pogrešna i hygge kao takav zapravo ne zahtjeva nikakav namještaj. Podsjetimo se da se radi o stilu savršenom za male prostore, stoga je i nekoliko debelih jastuka u kutku u potpunosti dovoljno. Čest je slučaj i recikliranje odnosno prenamjena namještaja, pa hygge možete prihvatiti i bez ikakvog troška. 

Manje je više

Filozofija “Manje je više” potiče iz minimalizma, no i ovdje je savršena misao vodilja do potpunog hyggea. Okruži se samo onim stvarima koje ti puno znače i tebi daju osjećaj ugode. Ako tvoj mali dnevni boravak ili mala spavaća soba nemaju mjesta za puno namještaja, to je savršen razlog da objeručke prihvatiš čiste linije i neutralnu paletu hyggea. 

Hygge filozofija zastupa minimalizam u posjedovanju stvari svodeći one koje imate na posjedovanje samo onih koje vam znače.
Okruži se samo onim stvarima koje ti puno znače i tebi daju osjećaj ugode, kaže hygge!
Photo: Unsplash

Da sumiramo, hygge je danski recept za sretan život. Da biste bili istinski sretni, Danci smatraju da se morate okružiti najbližim ljudima i stvarima koje u vama pobuđuju pozitivne emocije i pružaju ugodu. Mogli bismo reći da za postizanje hyggea nije potrebno raditi velike renovacije, niti to obuhvaća novi i skupi namještaj. Uložite u pregršt svijeća, izvucite mekane deke iz ormara, pripremite šalicu vruće čokolade i uhvatite se dobre knjige. Sreća je u malim stvarima.