Dizajn kuhinja: 9 najpopularnijih trendova ove jeseni

Moderna kuhinja po mjeri rađena u kombinaciji više materijala

I kako ih implementirati u tvoj postojeći dizajn kuhinja.

Dizajn kuhinja ove se godine vrti oko funkcionalnosti i estetike, uz veliki korak naprijed u tehnologiji. Bez obzira želiš li osvježiti svoju postojeću kuhinju, ili tražiš u potpunosti novo rješenje, pripremili smo ti listu poslijednjih krikova za jesen 2020. godine.

1. Monokromatske i crne kuhinje

Dizajn kuhinja u nijansama crne, bijele i tamno smeđe boje čest su odabir u svih trendsettera prvenstveno zbog svoje svevremenosti. One daju i elegantan efekt koji savršeno pristaje današnjim modernim stanovima ili kućama. 

Monokromatski odabir boja savršen je za moderne prostore.
Monokromatski odabir boja savršen je odabir za srce tvojeg doma – kuhinju.
Photo copyrights: Modulos

2. Dizajn kuhinja uz dašak boje

Boja u dizajnu kuhinja vrlo je popularan trend jer daje moderan štih baš svakoj klasičnoj kuhinji. Bez obzira da li se radi o boji zidova, fronti ili detalja, boje poput prljavo ružičaste, varijacije sive, smeđe i krem dosegle su svoj vrhunac u 2020. godini. Takve nježne boje uz prirodne materijale poput mramora i betona, daju jasno definiranu kuhinju koja može trajati godinama.

3. Fleksibilnost 

Kod dizajna kuhinja svaka stvar mora imati svoje mjesto, ali ujedno mora biti i multifunkcionalna, pa je ovdje savršeno rješenje izrada kuhinje po mjeri. Visoki ormari, ugrađeni blagovaonski stolovi, produženi otoci ili šankovi koji ujedno služe kao radni prostor sve su češći u današnjim modernim prostorima. Trebaš li takvo rješenje za sebe, možeš nam se javiti ovdje. Naši će stručnjaci za tebe izraditi idejno rješenje, 3D vizualizaciju i nakon tvojeg odobrenja krenuti u izradu. 

4. Pametna rješenja za odlaganje

Kako u današnjim modernim kuhinjama imamo sve više raznih pomagala koja ne želimo baš uvijek držati otkrivena, rješenja za odlaganje napokon dobivaju svoj trenutak. Ugradbeni uređaji, klizna vrata, izvlačne police, organizatori ladica i brojna druga rješenja čine moderan život puno ugodnijim. 

5. Otvoreni prostor

Dizajn kuhinja novog desetljeća biti će u potpunosti definirano otvorenim prostorom. Spojena kuhinja, dnavni boravak i blagovaonica, osim što su izuzetno funkcionalne, pružaju i odličan prostor za druženje. Cijeli je dom povezan, ali i odvojen takozvanim “zonama”. U ovim se prostorima vrlo često koriste ravne fronte, bez detalja, te grupirane biljke koje pomažu stvoriti zone. 

Otvoreni prostori savršeni su za duga opuštanja i druženja.
Photo copyrights: https://unsplash.com/

6. Pametne slavine

Slavine koje imaju mogućnost puštanja već kipuće vode ujedno su ekonomično rješenje, ali zbog svog su posebnog dizajna često i statement komad tvoje kuhinje. Zaboravi na lonce, svoje povrće sad možeš blanširati i uz pomoć cjedila i slavine. 

7. Dizajn kuhinja kroz tehnologiju

Tehnologija je već neko vrijeme prisutna u dizajnu kuhinja po mjeri, no ovdje se radi o razini više. Osim parnih pećnica, vakuum ladica i hladnjaka koji održavaju svježinu puno duže, neophodne su i tehnologije poput wi-fi  gadgeta kojima se vrlo jednostavno upravlja putem mobitela. Tu su i svijetla s ugrađenim senzorima, te skriveni usb utori i utičnice u ladicama. 

Svoju kuhinju možeš kontrolirati i putem mobilnog uređaja, a svijetla u ladicama pale se na senzor.
Photo copyrights: Modulos

8. Teraco obloge

Teraco je materijal poznat još od rimskog doba, no pravu je popularnost stekao upravo u moderno doba. Načinjen je od sitnih komadića granita pomješanih s vezivnom masom i kao takav, odličan je izbor za podne i zidne obloge, te radne površine. Koristimo li Teraco u više elemenata, dobivamo sklad uzoraka i prirodnu eleganciju koja se savršeno uklapa u dizajn današnje moderne kuhinje. 

9. Vladavina betona

Beton – industrijski materijal bez kojeg bismo teško mogli zamisliti današnje moderno doba, donosi dašak sirove drame u dosadne dizajnove kuhinja. Toliko je popularan da vrlo često možemo pronaći i materijale poput iverala s uzorkom betona, i u toj se varijanti koristi za izradu kuhinjskih fronti. Široki spektar takvih materijala dostupan je u Iverpanovoj ponudi. Tu su naravno betonski zidovi i podovi, betonske radne površine, te elementi poput tegli i drugih dekoracija koje mogu u potpunosti zaokružiti tvoju priču, a jednu takvu posebnu priču možeš pronaći kod Tonćija i Krešimira iz [ kutnakvadrat ].

betonski zid u industrijskoj kuhinji
Betonski zidovi, podovi ili radna površina daju čist i sterilan dojam no uz pravilnu kombinaciju, daju toplo mjesto u tvojem domu.

Ideja dizajna kuhinja 21. stoljeća jest da ona mora biti prilagođena tebi, mora pratiti tvoj tempo i biti opremljena modernim gadgetima koji ti olakšavaju život. Hygge, rekli bi Danci, i mi se slažemo da u tome imaju potpuno pravo.