Paleta boja tvog doma – i kako je odabrati.

Izrađujemo namještaj po mjeri tvoga prostora i tvojih potreba: kompletni interijeri, kuhinje, ormari, dnevni boravci, uredi...

Paleta boja za jednu sobu veliki je izazov, a odabir boja za cijeli dom? Ovo je proces koji na prvu izgleda gotovo nemoguće, no za tebe smo pripremili nekoliko trikova u odabiru palete boja tvog doma. Kako pravilnom koordinacijom postići savršenu paletu, kako izbjeći kromatski kaos i finalno postići one savršene boje u kojima se super osjećaš, pročitaj u nastavku. 

Paleta boja može biti tvoja inspiracija

Preskoči odabir već predefiniranih paleta boja u velikim trgovinama, ili opcije koje ti servira Pinterest. Ovo je tvoj dom, stoga posegni duboko u sebe ili oko sebe, u svoj ormar, najdražu policu, sliku ili kolekciju biljaka. Zašto tvoj najdraži džemper ne bi poslužio kao inspiracija? Kao primjer odabrali smo fotografiju začina i žitarica koja nam se svidjela. Adobe Color jednostavan je alat uz pomoć kojeg smo dobili skladnu paletu boja.

Adobe Color za tebe može izdvojiti glavne tonove u fotografiji, stoga ti može poslužiti kao odličan alat prilikom odabira palete boja svog vlastitog doma.
Adobe Color za tebe može izdvojiti glavne tonove u fotografiji, stoga ti može poslužiti kao odličan alat prilikom dizajniranja svog vlastitog doma.

Što god se tebi čini kao ispravan odgovor, posegni za time. 

Saznaj ponešto o podtonovima

Podtonovi svake boje imaju mogućnost usklađivanja ili razbijanja palete boja tvog doma. Sigurni smo da si se prilikom odabira susreo s tom jednom prekrasnom nijansom sive koja u kantici izgleda baš savršeno, dok je na zidu ta ista boja postala ljubičasta? Ovdje se radi o ljubičastom podtonu koji tek na zidu postaje vidljiv, i gotovo ga je nemoguće primijetiti u kantici. Trik koji smo i mi saznali od profesionalaca jest taj da svoju boju moraš staviti tik do palete boja proizvođača. Npr. stavi svoju bijelu pored prave bijele i vidjet ćeš koje podtonove ima – žute, plave, crvene ili zelene. 

Vodiš li se ovom logikom, na isti način možeš provjeriti koje podtonove ima i tvoj namještaj; da li je stvarno bijeli ili ima zeleni podton koji na kraju izgleda nekako bolesno, ili je tvoja prekrasna bež komoda u stvarnosti zapravo prljavo-ružičasto-bež kad se kombinira s crvenim podtonom. 

neutralna paleta boja savršeno je nadopunjena plavim detaljima
Neutralna paleta boja ovog dnevnog boravka, savršeno je nadopunjena plavim tonovima.
Photo copyrights: https://unsplash.com/photos/KJFKCed0YKo?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Ako ti sve ovo zvuči previše komplicirano, predlažemo da svoje uzorke namještaja, tkanina i podova odneseš stručnjaku za boje, koji će bez imalo problema odrediti koje se boje najbolje slažu s onim što već imaš. 

Paleta boja počinje s neutralnom

Tvoja paleta boja, za početak, treba biti bazirana na tri boje. Zašto broj tri? Tri boje pružaju savršeni balans vizualnog, bez da te preplave. Odaberi svoju glavnu neutralnu nijansu poput bijele, bež ili svijetlo sive i dodaj joj još dva tona, koja dolaze s onog predmeta koji te inspirirao, o čemu smo pisali na početku bloga. Kako tvoja paleta boja poprima oblik, imaj na umu da se neutralna nijansa treba protezati cijelim tvojim domom. Takvim pristupom postići ćeš sklad i sinergiju boja kroz svaku prostoriju. Bitno je zapamtiti da se trendovi mijenjaju pa tako jedan “naglasni” zid nije popularan kao što je to bilo u osamdesetima. Također bojanje svake prostorije u drugu boju, kao što se to radilo u devedesetima nije trendi rješenje modernog doma današnjice. Odaberi neutralnu nijansu koja se proteže kroz tvoj dom a naglasne boje smjesti u detalje. 

Neutralna, gotovo monokromatska paleta boja, podignuta je na novu razinu uz pomoć efektne slike koja služi kao centralna točka ove blagovaonice.
Neutralna, gotovo monokromatska paleta boja, podignuta je na novu razinu uz pomoć efektne slike koja služi kao centralna točka ove blagovaonice.
Photo copyrights: Pixabay

Ne moraš se nužno ograničiti na 3 boje, štoviše poželjno je dodati još nekolicinu njih, tako da finalni broj boja ne prelazi broj 7. Prilikom istraživanja ovog bloga naišli smo na par korisnih trikova pri odabiru palete boja, koje moramo podijeliti s tobom. JUB na svojem webu nudi cijelu kartu boja, a možeš i skinuti njihovu aplikaciju koja će ti u stvarnom prostoru prikazati kako bi tvoj prostor izgledao. 

60-30-10

Profesionalni dizajneri omogućit će da se tvoja odabrana paleta boja proteže kroz cijeli dom, iz sobe u sobu. Ideja je da jednu boju koristiš najmanje 2 puta. Npr. tamnije plava boja zida u dnevnom boravku neka bude boja jastučića u spavaćoj sobi, ili boja stolice u tvojoj radnoj sobi. 

Zapamti da je najbitnije pravilo 60-30-10, gdje se tvoja glavna, najčešće neutralna boja, proteže kroz 60%, tvoja sekundarna boja pokriva 30% i naglasna boja 10% sobe koju uređuješ. Naglasnu boju ćeš koristiti kao glavnu ili sekundarnu boju u drugoj sobi. Koliko god boja odabrali, potrebno je paletu boja utilizirati u potpuni sklad. 

Da bi u svom domu postigao potpuni sklad, 60-30-10 pravilo je koje moraš zapamtiti.
Photo copyrights: https://pixabay.com/

Dodaj svijetlosnih elemenata 

I zadnje, ali ne manje važno. Prije nego kreneš sa planiranjem tvoje palete boja, obrati pozornost na svijetlo. Prirodno ili umjetno, svijetlo može uvelike utjecati na finalni izgled tvoje palete. Preporučamo da svoje boje isprobaš na uzorcima na zidu i sagledaj kako izgledaju iz različitih dijelova tvog doma. Tako najbolje možeš vidjeti kako svijetlo utječe na tvoje boje i finalan odabir možeš puno lakše definirati. Dogodi li se da određene boje trebaš premjestiti ili u potpunosti zamijeniti, nemoj brinuti. Sve je to proces koji će na kraju rezultirati domom po tvojoj mjeri. 

Klasičan primjer kako kut pada svijetlosti može utjecati na podton boja. Bijeli zid na slici, poprima nježno ružičasti ton koji djeluje u skladu s toplim nijansama cigle, crne i tamno smeđe.
Photo copyrights: https://pixabay.com/

Odabir palete boja nije nimalo lagan zadatak, stoga se naoružaj strpljenjem. Možeš se koristiti našim trikovima, ili sve prepustiti stručnom oku dizajnera, bitno je da paleta boja nadopunjuje tebe.