Podizni stol – 7 razloga zašto ga i ti trebaš u svojem životu

Koliko često i da li uopće razmišljaš o tome koliko vrijeme provedeno sjedeći može dugoročno ostaviti posljedice na tvoje zdravlje? I na koji način?  Uredski poslovi koje radimo sa sobom nose velik broj sati koje provedemo sjedeći za računalom. A nakon toga dolazimo doma gdje Netflix nestrpljivo čeka da stisnemo čarobno dugme. Ili pak uranjamo u virtualni svijet igara gdje opet provodimo sate i sate sjedeći.

Rezultati jedne britanske studije pokazali su da prosječan Britanac dobar dio svog tjedna provede sjedeći. Čak 51 sati i 44 minute na poslu. Uz to, 10 sati i 45 minuta provede sjedeći pogrbljen za televizijom, latopom ili računalom. A za svog života sjedeći će provesti čak 18 godina. Posljedice ovih statistika mogu ozbiljno ugroziti naše zdravstveno stanje i krajnje je vrijeme da se uhvatimo u koštac sa mijenjanjem svojih navika. 

Prigrliti redovitu tjelovježbu u svoju rutinu je najbolje što možeš napraviti za svoje tijelo i duh. A na radnom mjestu vrlo lako možeš reducirati vrijeme koje provodiš sjedeći uz pomoć podiznog stola. Ako su te ove brojke već sad potaknule na razmišljanje o tvojem zdravlju, Iako nije novost na tržištu, uvijek je dobro podsjetiti na benefite koje podizni stol ima za naše zdravlje.

U nastavku donosimo 7 razloga potkrijepljenih znastvenim studijama zašto bi stajanje na radnom mjestu trebalo biti jedna od tvojih novogodišnjih odluka: 

1. Smanjuje rizik od debljanja i pretilosti

Debljanje je u konačnici uzrokovano unošenjem više kalorija nego što ih sagorijevamo. Suprotno tome, sagorijevanje više kalorija nego što ih unosimo rezultira gubitkom kilograma. Iako je vježbanje najučinkovitiji način brzog sagorijevanja kalorija, odabir stajanja umjesto sjedenja također može biti koristan. U usporedbi s popodnevnim i sjedilačkim radom, pokazalo se da jednaka količina vremena provedenog u stajanju sagorijeva preko 170 dodatnih kalorija. To znači da možemo postići sagorijevanje 1000 dodatnih kalorija u tjedan dana stojeći za stolom za vrijeme radnog vremena. 

podizni stol može biti koristan čimbenik za zdravlje
Istraživanja su pokazala da možemo izgubiti čak 1000 kalorija u tjedan dana ako stojimo na radnom mjestu.
Photo: Pexels

2. Smanjuje razinu šećera u krvi

Što se više razina šećera u krvi povećava nakon jela, to je gore po naše zdravlje. To se posebno odnosi na one s inzulinskom rezistencijom ili dijabetesom tipa 2. U manjoj studiji provedenoj na 10 uredskih radnika, stajanje od 180 minuta nakon ručka smanjilo je skok šećera u krvi za 43% u usporedbi sa sjedenjem u istom vremenskom periodu. Obje su skupine napravile jednak broj  koraka. Ovo ukazuje da je manje povišenje razine šećera rezultat stajanja, a ne dodatnih fizičkih kretanja po uredu. Druga studija u kojoj su sudjelovala 23 uredska radnika otkrila je da je izmjenjivanje stajanja i sjedenja svakih 30 minuta tijekom radnog dana u prosjeku smanjilo skokove šećera u krvi za 11,1%. Štetni učinci sjedenja nakon obroka objašnjavaju zašto je pretjerano sjedilačko vrijeme povezano s ogromnih 112% većim rizikom od dijabetesa tipa 2.

stajanje smanjuje razinu šećera u krvi. Podizni stol potaknut će vas da brinete o svojem zdravlju.
Štetni učinci sjedenja nakon obroka objašnjavaju zašto je pretjerano sjedilačko vrijeme povezano s ogromnih 112%
većim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Photo: Pexels

3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Ideja da stajanje ima pozitivne učinke na zdravlje srca prvi je put iznesena 1953. godine. Studija je pokazala da kondukteri u autobusu koji su stajali cijeli dan imaju upola manji rizik od smrtnih slučajeva povezanih sa srčanim bolestima od njihovih kolega na vozačkim sjedalima. Od tada su znanstvenici u fokus svojih istraživanja stavili učinak sjedenja na zdravlje srca. Neke studije pokazale su da je sjedilački način života toliko štetan da čak i sat vremena intenzivnog vježbanja možda neće nadoknaditi negativne učinke cijelog dana kojeg smo proveli sjedeći.

Stajanje pozitivno utječe na zdravlje srca i smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti.
Photo: Unsplash

4. Smanjuje bol u leđima

Bolovi u leđima poznata su boljka među svima nama koji imamo sjedilački posao. Kako bi se utvrdilo mogu li podizni stolovi poboljšati spomenuto stanje, provedeno je nekoliko studija na zaposlenicima s dugotrajnim bolovima u leđima.

Nakon nekoliko tjedana korištenja podiznih stolova, sudionici su prijavili do 32% poboljšanja simptoma. Druga studija koju je objavio CDC otkrila je da je upotreba stola za stajanje smanjila bol u gornjem dijelu leđa i vratu za 54% nakon samo 4 tjedna.

Stajanje na radnom mjestu smanjuje bol u gornjem dijelu leđa za čak 54%.
Photo: Pexels

5. Pomaže u poboljšanju raspoloženja i razine energije

Korištenje podiznih stolova ima pozitivan utjecaj i na naše mentalno zdravlje. U jednoj sedmotjednoj studiji sudionici koji su koristili podizni stol izvijestili su da su manje bili izloženi stresu i umoru od onih koji su ostali sjediti cijeli radni dan. Uz to, 87% onih koji koriste podizne stolove izvijestilo je o povećanoj razini energije tijekom dana.

Po povratku na obične radne stolove za kojima se sjedi, sva su se raspoloženja vratila na prvobitnu razinu. Ova se otkrića poklapaju sa širim istraživanjima o sjedenju i mentalnom zdravlju koja vrijeme provedeno sjedeći povezuju s povećanim rizikom od depresije i anksioznosti.

Studije su pokazale da čak 87% onih koji koriste podizne stolove osjeća povećanu razinu energije tijekom dana.
Photo: Pexels

6. Stajanje povećava produktivnost

Česta briga vezana uz podizni stol je da ometa normalne radnje, poput tipkanja. Iako je sasvim sigurno potrebno nešto privikavanja na stajanje tijekom rada, podizni stol nema nikakav značajan utjecaj na normalne radne aktivnosti. Provedeno je istraživanje na 60 mladih zaposlenika u uredskom okruženju. Radili su stojeći 4 sata svaki dan, i nije pronađen nikakav utjecaj na broj točno otipkanih znakova u minuti. S obzirom da stajanje poboljšava raspoloženje i podiže razine energije, korištenje podiznog stola bi trebalo imati samo pozitivan utjecaj na produktivnost.

Conform Desk kao podizni stol
Periodi stajanja za vrijeme rada povećavaju tvoju produktivnost.
GIF: Modulos

7. Produžuje životni vijek

Provedene studije pronašle su i snažnu vezu između povećanog vremena sjedenja i rane smrti. To ne čudi s obzirom na snažnu povezanost između sjedilačkog vremena, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Osamnaest studija pokazalo je da oni koji najviše sjede imaju 49% veći rizik od rane smrti od onih koji najmanje sjede. Druga studija procijenila je da bi smanjenje vremena sjedenja na 3 sata dnevno povećalo očekivani životni vijek prosječnog Amerikanca za 2 godine. Iako ove promatračke studije ne dokazuju uzrok i posljedicu, težina dokaza ukazuje na to da bi češće stajanje moglo pomoći u produljenju našeg životnog vijeka.

Ako smo te potaknuli na razmišljanje o podiznom stolu, provjeri naš Conform Desk koji od sada dolazi i u varijanti s podiznim postoljem.