Slavonski hrast kroz 4 zanimljive točke

Slavonski hrast poznat je diljem Europe i zbori kao jedna od najkvalitetnijih sirovina za izradu čvrstog i trajnog namještaja. 

Zašto toliko volimo slavonski hrast.

Ovo visokokvalitetno drvo hrasta lužnjaka specifično je i zbog svojih pravilnih godova, elastičnosti, lakoći obrade te izuzetnoj finoći, trajnosti i izrazito zlatnožutoj boji. U nastavku teksta donosimo 4 zanimljivih činjenica o slavonskoj hrastovini. 

1. Najveće drvo hrasta lužnjaka u Europi

Najveći hrast na ovom kontinentu raste u blizini Nove Gradiške u specijalnom rezervatu šumske vegetacije Prašnik. Od milja nazvan HRast, zanimljivo je da raste jednoj od posljednjih prašuma na hrvatskom području, gdje čovjek nije imao utjecaj više od 85 godina. Ovdje obitava više od 1500 stabala hrasta lužnjaka, ali i graba te bukve. Genetski materijal ovog hrasta prikupljan je, evidentiran i razmnožen pa se njegovi potomci mogu naći diljem Prašnika.

HRast je visine preko 40 metara, a na visini od 1,3 metra obujam mu iznosi veličanstvenih 7,82 metra.
Izvor fotografije: https://www.zastita-prirode-dnz.hr/portfolio-item/hrast-prasnik/

2. Slavonski hrast čini svoj vlastiti ekosustav.

Drvo hrasta dom je brojnim kukcima, pticama, a u njegovom se sjeni skriva i divljač i mali sisavci. Hrastove šume skrivaju razne vrste bilja i niskog grmlja, a uz veliku količinu vlage na području Spačve, razvila se simbioza gljiva od kojih dobiva veliku količinu mineralnih tvari. 

3. Nevjerojatno je trajan i čvrst

Slavonski hrast toliko je čvrst da se koristi u brojnim industrijama kao građevinsko drvo, za željezničke pragove, te grede i stupove. U uređenju doma koristi se za sav namještaj, parket i vanjske podne obloge, stepenice pa čak i prozore u nekim tradicionalnijim kućama. Koristi se i za izradu visokokvalitetnog furnira, te je poznato da se od njega rade najkvalitetnije vinske bačve. Baš su bačve razlog velikog izvoza ove sirovine u Italiju, gdje se nalazi jedna od najvećih tvornica vinskih bačvi.  

Posebna, zlatnožuta boja i karakteristične linije slavonskog hrasta lužnjaka, jedan su od razloga zašto ga volimo.

4. Od Kelta, preko Germana, pa sve do Slavena, hrast je bio sveto drvo. 

Davno prije nastanka kršćanstva, Keltski Druidi štovali su hrast kao najsvetije drvo, osobito ako se u njegovoj krošnji pronašla i pokoja imela. Stablo hrasta bilo je posvećeno vrhovnom bogu Perunu u Staroslavenskoj mitologiji. Svoje je mjesto našao i u našoj himni “dok mu hrašće bura vije” što još jednom dokazuje kakvu veliku važnost ovo drvo ima i za naš narod. 

U našim je proizvodima slavonski hrast zastupljen kao pomno osmišljene noge Conform Deska. Branching Wood, drvene su noge ručno rađene u našoj maloj radioni u slavonskom selu Batrina. Zašto smo se odlučili baš za slavonski hrast, sigurni smo, ne moramo dodatno objašnjavati. Kvaliteta, čvrstoća i trajnost to pričaju same.