7 top savjeta za produktivniji radni prostor

conform-desk-savjeti-rad-od-doma

U novonastaloj situaciji bio si prisiljen raditi od doma, no vrlo si često bio bez energije i motivacije; kao da te nešto namjerno odvlači od produktivnosti? 

Ako je tvoja produktivnost super svugdje osim u tvojem domu, ovaj je članak baš za tebe. Modulos tim ti donosi 7 savjeta za poboljšanje produktivnosti u tvojem domu. 

1. Započni pozitivno i planiraj.

Probudi se na vrijeme, napravi kratko istezanje, skuhaj kavu i odvoji onih 10 minuta rano ujutro samo za sebe. Razmisli o tome kako želiš da ti dan izgleda i napravi plan svih obaveza koje ćeš taj dan riješiti. Brojni uspješni ljudi preporučuju da svoj najteži zadatak obaviš odmah ujutro jer si tad produktivniji, fokusiraniji i jednostavno ćeš ga odraditi puno lakše, a i manja je vjerojatnost da ćeš se uvjeriti da ga možeš odraditi i sutra. Dobra organizacija je pola posla. 😉

morning-routine-blog
Isplaniraj svoj dan i odvoji vremena za sebe.

2. Svoj radni stol uvijek ostavi uredan.

Osvrni se na svoj radni stol i izbroji stvari koje se trenutno nalaze na njemu, a potom se zapitaj što od tih stvari zaista i koristiš svakodnevno?
Istraživanje Instituta za neuroznanost na Sveučilištu Princeton dokazala je da naš mozak voli red i svaka distrakcija smanjuje fokus i finalno usporava mozak što dovodi do prokrastinacije. 

Za produktivniju atmosferu, napravi listu 5-7 stvari koje zaista trebaš imati na stolu i drži je se, a ako trebaš malu pomoć, evo naših prijedloga: laptop, post-it papirići, nekoliko listova papira, par šarenih flomastera; ostalo prilagodi sebi i uživaj u novonastaloj produktivnosti.

3. Pazi na svoje držanje

Sjediš za svojim radnim stolom. Da li ti je udobno? Jesu li ti leđa ravna? Naginješ li se da vidiš ekran? Jesu li ti laktovi na stolu?  Da li ti je položaj glave lagano ukošen prema dolje kad gledaš u monitor? 

Ako je tvoj odgovor na prva 2 pitanja da, a na ostalo ne – tada si ok. Ako nije, ozbiljno razmisli o novom radnom stolu. Mi nudimo posebno dizajniran ergonomski radni stol s odličnim elementima koji će zasigurno doprinijeti tvojoj organizaciji. Više o radnom stolu pronađi ovdje.

Držanje je jedan od najvećih problema uredskog posla.

4. Uzmi dovoljno pauza

Stalno se osjećaš umorno na radnom mjestu? Čak ni 2 litre kave dnevno ne pomaže bez obzira na 8 sati sna? Sjeti se uzeti dovoljno malih pauza. Prošeći, pojedi neko voće, napravi kratku tjelovježbu, prošeći psa (ako ga imaš; ako ne, uvijek možeš prošetati koleginog psa), i gledaj kako ti se doza energije diže iz sekunde u sekundu.

Ni šetnja s psom nije pomogla? U tom slučaju razmisli o mogućnosti rada stojeći i priušti si podizne noge za svoj stol. U svojoj Conform liniji, nudimo ti svaki radni stol uz opciju podiznih noga. Sada više nemaš isprike za zijevanje! 😉

5. Ostavi vremena za ručak

Kod rada od doma vrlo se često dovodimo do situacije da se ni ne pomaknemo od računala. Kvalitetan obrok je izuzetno bitan i bez njega vrlo ćeš teško doći do revolucionarne ideje kojoj težiš. Prilikom rada od doma imaš taj luksuz gdje možeš sam skuhati svoj ručak i to je nešto što zaista trebaš iskoristiti; a možda ti i tokom ručka padne na pamet koja odlična ideja. Znaš kako kažu, radi pametnije, a ne duže! 😉

Dobra hrana pozitivno utječe na motivaciju.

6. Svježi zrak

Jesi li znao da svježi zrak povećava tvoju produktivnost? Bio topao ili hladan, svježi zrak zaista čini čuda. Otvori svoj prozor s vremena na vrijeme, i uživaj u brzinskom boostu koji ti daje nova doza kisika. Samo gledaj kako se ideje razvijaju! 😉

7. Podijeli svoj projekt u više malih zadataka

Imaš veliki projekt i ne znaš ni sam gdje započeti? Probaj ga razlomiti u više malih zadataka koje moraš obaviti i gledaj kako tvoj projekt polako poprima oblik. Napravi check-listu i označi zadatak koji si završio i tako na vrlo jednostavan način prati svoj napredak.

Napravi check listu i prati svoj napredak.

Zaključak: potpuna produktivnost nadohvat ti je ruke; budi pozitivan, planiraj, imaj minimalan broj stvari na radnom stolu, pazi na svoje držanje, uzmi dovoljno pauza, jedi kvalitetno, povremeno otvori prozor da bi mozak dobio svježi zrak i podjeli svoj projekt u više malih zadataka.
Nadamo se da su ti naše ideje pomogle, a ako imaš još koju za dodati, javi nam u komentar! 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *