Beton u dizajnu interijera – od industrijskog materijala do fora dekoracija

beton u dizajnu interijera

Izloženi betonski elementi prešli su transformaciju iz industrijskog materijala u neprekidni izvor inspiracije koji iznova i iznova golica maštu dizajnera. Beton se uvukao u naš životni prostor i svijet namještaja, i nama je izuzetno drago što je to tako. Što beton podrazumijeva i kako ga i ti možeš vrlo jednostavno iskoristiti u svojem stanu, saznat ćeš uskoro.

Betonski podovi koje voliš iznova

Ovo mislimo doslovno. Betonski podovi su vrlo popularan odabir trendsettera i definitivno imaju svoje prednosti. Vrlo su jednostavni za čišćenje i održavanje, čvrsti su i trajni, njihova izrada nije komplicirana, a ni skupa i u dobroj minimalističkoj kombinaciji mogu stvoriti elegantan, gotovo monumentalan dojam cijelog doma. Nadodamo li da je betonski pod jedno od najekološkijih opcija prekrivanja poda, sigurni smo da ćeš barem razmisliti o ovoj opciji prilikom buduće renovacije tvog doma. 

Smatraš li da su betonski podovi dosadni, čeka te pravo iznenađenje! Raznovrsnost betonskih podova u ovo vrijeme zaista graniči s maštom. 

  • Uz dodatak mineralnih pigmenata, tvoj betonski pod može iz sive preći u crnu, smeđu pa čak i neku dramatičniju boju. 
  • Uz pomoć kalupa i uzoraka možeš dobiti zanimljiv reljef poput listova, pruga ili nekog trećeg uzorka. 
  • Posebnom obradom postiže se minimalistički mat efekt koji je još uvijek jednostavan za održavanje.
  • Uz posebnu vrstu poliranja možeš dobiti prekrasan sjajni pod, koji je vrlo otporan i nevjerojatno lagan za čišćenje. 
beton u dizajnu interijera - betonski pod
Kvalitetno izveden betonski pod može osvajati na prvi pogled. Prilagodi mu nijansu uz pomoć mineralnih boja i tvoj je dom
 dobio trajno rješenje koji pritom izgleda fantastično!
Photo: Unsplash

Držati se trendova ponekad može biti frustrirajuće, pa će te razveseliti činjenica da su betonski zidovi uvijek trendi. Zamisli prazno platno na kojem možeš iznova i iznova slikati svoju sliku. Uvijek ti je otvorena opcija postavljanja zanimljivih tepiha ako se zasitiš betonskih podova ili ako trendovi diktiraju tako. 

Zidovi koji pišu svoju priču

Od kada je beton u dizajnu interijera postao jedan od trendova, on se ne skida s top ljestvice najpopularnijih materijala. Osim u industrijskom dizajnu, ako se dobro ukombiniraju, betonski zidovi mogu naizgled sterilan dom pretvoriti u elegantan i kreativan prostor. Uz dozu kreativnosti i malo mašte, postoji nebrojeno mnogo načina na koji možete iskoristiti vaš betonski zid bez njegovog skrivanja ispod hrpe boje. 

Vaš betonski zid može biti ispoliran, čime postiže dojam skupocjenog, luksuznog materijala i izgled sjajan gotovo poput ogledala. Postoje opcije nešto grublje završne obrade, no kako se ipak radi o interijeru, glatke površine su lakše za održavanje, stoga preporučamo upravo njih. 

Betonski zidovi mogu odlično izgledati kako u privatnim, tako u poslovnim prostorima. Kao primjer izdvojili smo ugostiteljski
objekt u Minsku koji je odlično uklopio beton u svoj interijer.
Photo: Unsplash

Za više varijacija, u sam beton mogu se dodati mineralni pigmenti koji će promijeniti boju vašeg betonskog zida. Možete birati izmeđi bijelih i svjetlijih nijansi, pa sve do gotovo crne. Naći majstora koji će vam ovaj posao odraditi ipak nije tako jednostavan zadatak, jer iako se radi o relativno jeftinim materijalima, sama usluga poliranja betonskih zidova može biti skupa varijanta, no nekako smatramo da se u kvalitetni prostor ipak isplati uložiti, zar ne? Važno je istaknuti da betonske površine, ako su dobro izvedene, zrače bezvremenskom ljepotom, ističu vaš istančani ukus i djeluju sofisticirano. 

Betonski dodaci – kao šlag na tortu

Bez obzira radilo li se o betonskim lampama, funkcionalnim zdjelama, teglama, stolićima ili ukrasnim dekoracijama za zid, s betonom kao medijem u ovoj varijanti zaista ne možete pogriješiti. Mislimo da smo dovoljno istaknuli da se radi o jako popularnom materijalu koji je u posljednjih godina dobio svoje svjetlo pod suncem, no važno je istaknuti da se betonski dodaci mogu smjestiti svugdje. Bez obzira na stil uređenja, beton je poput kameleona koji se uklapa u baš svaki prostor. 

Kod teme betonskih dekoracija ali i funkcionalnih predmeta od betona, o dečkima iz Kuta na kvadrat jednostavno ne možemo prestati pisati. Volimo ih toliko da smo se s njima upustili u zajednički projekt koji do svojeg lansiranja, broji još SAMO nekoliko dana. Prati nas da bi prvi saznao o čemu se radi.

beton u dizajnu interijera
Suradnja s dečkima iz [ kutnakvadrat ] bila je nekako prirodan slijed razvoja događaja i jedva vam čekamo pokazati što smo smislili!
Photo: Modulos

Betonska sjenila

O svjetlosnim smo elementima već kratko pisali na našem blogu, gdje smo se dotakli sjenila “Capsule” no vrijedi ponoviti gradivo. Radi se o sjenilima izrađenima od mješavine celuloze i cementa, koje je zaštićeno ekološkim premazom neškodljivim za okoliš. Dostupni su u više različitih veličina i varijacija boja, a zanimljivi su upravo radi svoje zlatne unutrašnjosti koja cijelom prostoru daje topao, gotovo ljetni sjaj. Ovakav će element sigurno podići tvoj prostor, bez obzira radilo li se o kuhinji, dnevnom boravku, radnoj ili spavaćoj sobi, a ujedno je veoma jednostavan za održavanje. 

Sjenilo “Capsule” je definitivno “statement” komad svakog modernog doma.
Photo: [ kutnakvadrat ]

Vaze, lončanice i zdjele

Ovdje možete birati između raznih kolekcija kao što su Antiqua, Arcana, Circleae, Kvadriphorae, Navis i Planetarium. U njih možete smjestiti vaše zelene ljubimce, ili pak ih koristiti kao zdjele za voće i vaze za rezano cvijeće. Mogućnosti su beskrajne, a tebi sugeriramo da klikneš i istražiš svijet betonskih kreacija ovog kreativnog dvojca. 

Zidni tanjuri i podlošci

Iako je vrijeme zidnih tanjura s dizajnom cvijeća i mačića prošlo, itekako je vrijeme za prekrasne, minimalističke zidne tanjure od betona. Dečki su svoje betonske zidne tanjure predstavili u 3 boje; bijeloj, sivoj ili crnoj, a dostupni su u dvije veličine. Malo je reći da izgledaju baš chic, zar ne? 

beton u dizajnu interijera
Drago nam je što su zidni tanjuri ponovo “in”, posebice kad izgledaju tako dobro kao ovi iz radnje Tonćija i Kreše.
Photo: [ kutnakvadrat ]

Podlošci su pak cijela nova dimenzija. Predstavili su se s pravokutnim i okruglim podlošcima također u 3 ikonične boje kao i zidni tanjuri. Dečki ih predlažu kao podloške za ultra popularne Kokedame i Tilandsije, nakit ili kao dekorativni podložak u kuhinji. 

Zavoli ono grubo u ljepoti betona

Beton je prirodni materijal, i kao takav ima puno nepravilnosti, no upravo je to ono što mu daje neodoljiv šarm. Isto je i kod drveta, stoga je naša opsesija betonskim predmetima i interijerima bila prirodan slijed događaja, ili se barem tako trudimo misliti.