Biljke u dizajnu interijera modernog doba

U poslijednje smo vrijeme svjedoci kako biljke u dizajnu interijera dobivaju sve važniju ulogu. Njihova svrha nije samo da naglase ili uljepšaju naš prostor, već imaju i pozivitni utjecaj na naše zdravlje. Koje benefite imaju na naš život u cjelini, pročitajte u nastavku bloga. 

Kako biljke utječu na nas

Pozitivnih strana kod biljaka ima previše da bismo ih sve uključili u ovaj blog, stoga izdvajamo 5 najvažnijih.

  1. Biljke filtriraju zrak: neke više, neke manje, no jedno im je zajedničko – poboljšavaju kvalitetu kisika u prostoriji uz pomoć prirodnog procesa fotosinteze. Biljke poput engleskog bršljana, sansevierie, dracene, popularnog benjamina i aloe vere su najbolji prirodni pročiščivaći zraka. Ako se trenutno ne nalaze u tvojoj kolekciji biljaka, možda je vrijeme da ih nabaviš. 
  2. Poboljšavaju kvalitetu sna: u procesu fotosinteze troši se ugljikov dioksid i oslobađa se kisik, baš je zato odlično imati nekolicinu biljaka i u spavaćoj sobi. Više kisika rezultira boljim snom. 
  3. Smanjuju razinu stresa: biljke u interijerima djeluju čak i na naš stres, a imaju sposobnost umirenja tijela i uma, te poboljšavaju koncentraciju i utječu na regulaciju krvnog tlaka. 
  4. Poboljšavaju produktivnost: biljke u dizajnu interijera pomažu pri održavanju jasnog fokusa, pa su zato odličan izbor za radnu sobu. Ujedno pozitivno utječu na kreativnost, poboljšavaju pamćenje i pozitivno djeluju na raspoloženje. Trebaš li još savjeta kako povećati produktivnost, pročitaj naš blog sa 7 top savjeta za produktivniji radni prostor.
  5. Pomažu u borbi protiv alergija i prehlada: biljke u interijerima povećavaju vlažnost i smanjuju količinu prašine u zraku. Na taj način pomažu u lječenju prehlada. Redovito im čisti lišće od prašine i bit će tvoj najbolji prijatelj u borbi protiv alergija. Neke od biljaka koje su odlične za minimiziranje alergija su: zlatni puzavac, kirzanteme, ljiljani, gerberi, bambus te leptirova palma. 
Biljke u dizajnu interijera. Sansevieria je jedan od odličnih izbora biljaka za tvoju spavaću sobu jer filtrira zrak, što poboljšava kvalitetu tvog sna.  Biljke u dizajnu interijera.
Sansevieria je jedan od odličnih izbora biljaka za tvoju spavaću sobu jer filtrira zrak, što poboljšava kvalitetu tvog sna.
Photo copyrights: https://unsplash.com/

Sve što biljke u dizajnu interijera zauzvrat traže od nas jest redovito zaljevanje i ovisno o biljci – sunčeve svjetlosti. Rezultati su itekako vrijedni. 

Gdje smjestiti biljke u dizajnu interijera

Prije nego se odlučiš za biljku (ili više njih) koja će krasiti tvoj prostor, bitno je napraviti nekoliko koraka. Počni s analizom prostora.

Svaka biljka zahtjeva određene uvjete, stoga analiziraj svoj prostor iz svih smjerova u vidu količine svijetla i detalja. Odaberi onaj kutak gdje biljka ima najbolje uvjete i savršeno naglašava tvoj prostor. 

Biljke u dizajnu interijera. Pomna analiza prostora osigurat će tvojoj biljci savršene uvjete i ujedno će plijeniti znatiželjne poglede.
Pomna analiza prostora osigurat će tvojoj biljci savršene uvjete i ujedno će plijeniti znatiželjne poglede.
Photo copyrights: https://unsplash.com/

Veće ili manje biljke?

Manje je više, pa se možeš odlučiti za nekoliko većih biljaka koje će naglasiti tvoj prostor; u protivnom možeš uništiti koncept samog dizajna.  Odličan izbor su drvenaste biljke poput benjamina, dracene i yucce. Njih, kao i brojne druge biljke, možeš pronaći u vrtnim centrima, a mi ti posebno preporučamo Vrtni Centar Flora na Žitnjaku.

Preferiraš li rađe nešto manje biljke u dizajnu interijera, odličan su izbor kaktusi, zračne biljke, aloe vera, engleski bršljan, te razne vrste monstera. Monstera Adansonii može odlično izgledati u svim prostorima jer može rasti u vis uz pomoć potpornja, ali može i padati i tako naglasiti element ili policu, a dobije li pravilan tretman može narasti u giganta! 

Biljke u dizajnu interijera. Monstera Adansonii osim što je instagramabilna, ima bezbroj pozitivnih utjecaja na kvalitetu života.
Monstera Adansonii osim što je instagramabilna, ima bezbroj pozitivnih utjecaja na kvalitetu života.
Photo copyrights: https://unsplash.com/

Uređenje doma mora biti zabavno – u protivnom radiš nešto krivo, a pažljivi odabir biljaka ključan je za dobar koncept tvog dizajna. Za kraj se nadamo da smo te potaknuli na odabir novih biljaka, te bismo vrlo rado htjeli čuti što misliš o našem odabiru.