Dolazi doba udobnih i održivih domova

Pogled na dnevni boravak opremljen namještajem po mjeri

Već dobro poznate okolnosti u kojima smo se našli sučeni sa pandemijom korona virusa primorale su nas da promijenimo neke od životnih navika. U centru zbivanja našli su se i naši životni prostori koji su odjednom postali puno više od mjesta u kojima živimo i obavljamo svakodnevne, uobičajene aktivnosti.

Domovi su postali naša radna mjesta, naše teretane, i više nego ikada težimo da se u njima osjećamo udobno i sigurno. Neupitno je i da su nas pandemijska vremena zbližila s prirodom, do te mjere da smo počeli inzistirati na ozelenjavanju naših životnih prostora. Uz sve to, više nego ikada, izražena svijest o čovjekovom negativnom učinku na okoliš probudila nas je iz zimskog sna i počeli smo razmišljati kako da svoje domove transformiramo na održiv način. 

Koncept poimanja i pristupanja uređenju životnih prostora bez sumnje se izmijenio, a po svemu sudeći, način na koji smo ih prilagođavali novonastalim okolnostima oblikovat će nadolazeće trendove u uređenju. I moramo priznati da im se veselimo jer smo nekako sigurni da će imperativ biti na udobnosti i održivosti. Ostanite sa nama, u nastavku vam otkrivamo nekoliko zanimljivih savjeta kako transformirati svoje domove u udobne, zelene oaze. 

Prirodni materijali

Drvo, kamen i željezo prirodni su materijali koji se uklapaju u koncept održivog doma jer zahtijevaju manje obrade. To znači da se prilikom njihove proizvodnje ispušta manje ugljikovog dioksida. Na tržištu su dostupni i materijali koji idu korak dalje s karakteristikama i svojstvima. Jeste li znali da se u Austriji proizvodi materijal koji je izrađen od raznih prirodnih sirovina i biljaka iz vlastitog uzgoja? Njegovo ime je ORGANOID i nevjerojatna je činjenica da se veliki dio proizvodnog procesa vrši ručno, pa se tako ploča ovog materijala može smatrati unikatom.

 Hygge

Danski recept za sreću zove se hygge i uistinu nas raduje što je ovaj trend postao općeprihvaćen u cijelom svijetu. Najkraća definicija hyggea bila bi slavljenje i uživanje u malim zadovoljstvima, što je jednostavan ključ za sreću. Što se tiče uređenja životnih prostora, ova filozofija može nam biti savršen vodič na putu pretvaranja naših domova u mjesta ugode i mira. A to ćemo postići ako fokus stavimo na coziness. Zato prigrlite sve mekane i ugodne predmete poput jastučića, deka, svijeća i šalica čaja i jednostavno uživajte u svim trenucima koje provodite u svom domu.

Biljke, biljke i samo biljke  

Biljke su postale neizostavan detalj u dekoriranju doma i volimo ih iz više razloga. Osim što obogaćuju prostor estetski, donose nam i brojne dobrobit, što je i dokazano kroz brojna istraživanja. Zrak u našim domovima čine daleko kvalitetnijim, povećavaju koncentraciju i produktivnost, smanjuju stres i povoljno djeluju na alergije. I uz to nam donose najbliži kontakt s prirodom. Biljke su apsolutni must have detalji svakog udobnog i održivog doma. 

Namještaj koji traje

Možemo li kupovinom namještaja dati svoj doprinos svjesnom očuvanju okoliša? Dakako da možemo. Održivi materijali, održive proizvodne prakse, ekološki prihvatljiv prijevoz i funkcionalnost ključne su stavke o kojima morate voditi računa ako kupovinom namještaja i vi želite dati svoj doprinos očuvanju planete. 

Namjenski prostori za određene aktivnosti

Rad od doma u nekim industrijama toliko se udomaćio, pa su naši domovi postali i naša radna mjesta. U našem blogu Moderan kućni ured – i kako ga osmisliti donosimo vam super praktične savjete koji će vam pomoći da unutra svog doma osmislite praktičan, udoban i motivirajući radni kutak u kojem vam neće faliti inspiracije i produktivnosti.