Trendi boje u dizajnu interijera za 2021. godinu

trendi boje - žuta

Dok polako odbrojavamo posljednje dane 2020. godine, one koja po svemu sudeći i nije bila ono što smo očekivali, brojni portali već su izašli s predviđenim trendovima za nadolazeću 2021. godinu.  Koje trendi boje i njihove kombinacije će biti posljednji krik na tržištu saznaj u nastavku bloga. 

Pantone i trendi boje za 2021.

Žuta demokracija

Ili možda da spomenemo da se ipak radi o apsolutnoj vlasti među svim bojama, koju ove nadolazeće godine ima žuta? Pantone je izbacio dvije boje kao trendi boje 2021. godine; Illuminating žutu i Ultimate Grey sivu, stoga odabrati žutu za svoj dom i nije tako nevjerojatan odabir. Žuta je boja koja pobuđuje pozitivne, tople i sretne osjećaje, no trebaš biti oprezan jer previše žute boje može rezultirati i negativnim osjećajima. Preporučujemo spajanje žute s bojama poput sive, plave, zelene, i bijele. Tako ćeš postići harmoničan ambijent. 

trendi boje - žuta
Žuta je izuzetno vedra boja koja, ako je pravilno ukombinirana s drugim bojama, može itekako razvedriti i onaj najtmurniji prostor.
Photo: Pexels

Pedeset nijansi zelene

Iako je već neko vrijeme izuzetno popularan odabir dizajnera i zaljubljenika u dizajn interijera, zelena je boja koja se ponovo vraća na velika vrata. Od boje kadulje pa sve do pastelnih nijansi, možemo sa sigurnošću reći da je zelena osigurala svoje mjesto i u 2021. godini. 

Ovo je boja koja donosi prosperitet i blagostanje domu pritom stvarajući dobar feng shui. Tu je i osjećaj nadasve ugodnog ambijenta, pa ne iznenađuje činjenica da je ponovno na ovoj listi. Trendi boje poput zelene, pomiješane sa sivom, postaju gotovo pastelne nijanse koje smiruju. Jarka zelena, poput trave, funkcionira odlično kao naglasni zid. Postiže sklad ako se koristi kao boja za namještaj poput sofe, naslonjača, stolice ili komode. Ova nijansa, spojena s biljkama, daje veliku dozu svježine i pozitive što ju čini nijansom koju stvarno želiš imati u svom domu. 

trendovi boje - zelena
Zelena u kombinaciji sa zemljanim bojama poput ove ciglasto narančaste osigurava topao dojam.
Photo: Unsplash

Tu je i nijansa plavo-zelene, gotovo petrolej boje koja zrači elegancijom i profinjenošću i stvorena je za kombinaciju s oker smeđom. Vedru i veselu notu tvom prostoru dodat će pastelna, mint zelena, koju možeš kombinirati s drugim pastelnim nijansama poput plave, roze ili sive. Razigran i veseli prostor iz snova, samo je nijansu udaljen od tebe. 

Iza plavog horizonta

Plave nijanse već su dugo vremena slove kao siguran i popularan izbor kod dizajniranja interijera. Plava je boja koja daje dojam mira, čistoće, ali i hladnoće pa se preporučuje kombinirati s nijansama narančaste, boje mesa, pa čak i žute za veseli i vrckavi osjećaj tvog doma. Kao i trendovi boja na temu zelene, može se koristiti kao naglasni zid ili u kombinaciji sa svjetlijim nijansama u obliku detalja. Osim zavjesa, lampi i slika, može biti odlično rješenje za sjedeći namještaj. 

U industrijski stil savršeno su implementirane nijanse plave boje. Bez obzira na kombinaciju hladnih tonova, bijeli detalji su ovdje da omekšaju cijelu priču.
Photo: Pexels

Kod ove boje treba biti oprezan jer može stvoriti tmurni dojam, no takav problem može biti optimiziran uz pomoć dodatnih svjetlosnih elemenata. Zanimljiva sjenila koja će se sigurno uklopiti u ovaj vrtlog boja možeš pronaći kod dečki iz [ kutnakvadrat ]. U savršenoj priči, osim modernih svjetlosnih elemenata, takav dom ima i velike prozore te puno prirodne svjetlosti. 

Siva u glavnoj ulozi

Neutralne boje poput sive jedan su od najpopularniji izbor boja, kako za uredske tako i za stambene prostore. Svjetlije nijanse sive daju interijeru daje dojam sofisticiranosti, formalnosti i sigurnosti. Tamnije nijanse sive mogu djelovati tmurno pa ih se često koristi sa svjetlijim namještajem. 

Iako trendovi boja variraju iz sezone u sezonu, sa sivom si ipak gotovo uvijek na sigurnom teritoriju. Njena glavna karakteristika je mogućnost kombinacije s gotovo svim bojama koje možeš zamisliti. Siva i crvena, siva i zelena ili siva i žuta? Da, da i da! U nastavku ti donosimo kombinacije sive koje možeš primijeniti u svom domu. Imaj na umu da bi siva u gotovo svim kombinacijama, trebala biti dominantna boja, a druge trendi boje neka ipak ostanu naglasne. 

Nijanse sive mogu se kombinirati međusobno, ali i s drugim bojama, i njihov je sklad neminovan.
Photo: Pixabay

Trendi boje u parovima

  • Siva i crvena – dobro poznata kombinacija koja će tvojem domu dati toplinu. 
  • Siva i žuta boje su 2021. prema Pantone-u. Bez obzira na to koju ćeš boju odabrati kao dominantnu, pogodit ćeš. Dominantna žuta, kao što smo već spomenuli ranije, daje živost i toplinu i sa sivim detaljima može izgledati veličanstveno. Već znamo da je siva, kao dominantna boja, čest odabir poslijednjih godina. Ubavimo li žutu kao naglasnu boju, postižemo topao i elegantan dojam. 
  • Siva i zelena spoj su koji tvom domu daje umirujuć i svjež dojam. Svjetlija siva i tamnija zelena posebno se lijepo slažu, ali u cijelu priču možeš uklopiti i druge nijanse ove, izuzetno trendi boje u 2021. godine. 
  • Siva i plava su kombinacija za koju možemo reći da je bezobrazno sofisticirana. Trendi boje možeš zaokružiti i odabirom sivog laminata i tako zadržati karakter svog doma. Iverpan ima odličan izbor Kaindl visokokvalitetnih laminata, a saznali smo da do kraja mjeseca, kod njih možeš ostvariti popust od 20% na sve laminatne podove i opremu.
  • Siva i bijela sljubljuju se zajedno u elegantnu priču. Dodaš li i koji crni detalj, akromatski sklad ovog tria, može itekako naglasiti tvoj karakter. 
Akromatski spoj crne, sive i bijele može stvoriti itekako ugodan i elegantan dnevni boravak.
Photo: Pixabay

Inspiriraj se predmetima koje želiš imati u svojem stanu i uz pomoć njih odaberi boje koje će s tobom biti u sinergiji. Odlučiš li se za trendi boje s naše liste, moraš ih spojiti s još nekolicinom njih. Sigurni smo da će ti uvelike pomoći i naš blog o odabiru palete boja tvog doma. Kako god odlučio, trendi boje koje ćeš odabrati trebaju reflektirati tebe, jer jedino ćeš tako dobiti prostor po tvojoj mjeri.